Liiketoiminnan jatkuvuus, riskit ja epävarmuustekijät
Lindex-konsernin tilinpäätöstiedote 2024, julkaistu 7.2.2025:
Lindex-konserni toimii dynaamisessa ja monitahoisessa ympäristössä, joka altistaa yhtiön monille riskeille, jotka voivat vaikuttaa sen taloudelliseen tulokseen, toimintaan ja maineeseen. Nämä riskit johtuvat muun muassa makrotaloudellisista tekijöistä, kausivaihteluista, monitahoisista toimitusketjuista, tietoturvauhkista ja kasvavista vastuullisuusriskeistä. Alla on katsaus konserniin vaikuttavista keskeisistä riskeistä ja epävarmuustekijöistä.
Makrotaloudellinen tilanne
Inflaatio ja korkotasot voivat edelleen aiheuttaa haasteita Lindex-konsernille vuoden 2024 aikana tapahtuneesta laskusta huolimatta. Inflaatiosta johtuva kustannusten nousu vaikuttaa konsernin toimintakuluihin ja rajoittaa samalla asiakkaiden ostovoimaa. Nämä haasteet voivat myös osaltaan vaikuttaa asiakkaiden ostokäyttäytymiseen ja aiheuttaa kysynnän siirtymää eri tuoteryhmien välillä. Lisäksi makrotaloudelliset epävarmuustekijät voivat vaikuttaa omaisuuserien arvostuksiin, ja korkotason vaihtelut voivat vaikuttaa arvonalentumistestauksessa käytettäviin diskonttauskorkoihin.
Valuuttakurssit
Konsernin liikevaihtoon, tulokseen ja taseeseen vaikuttavat erityisesti valuuttakurssien muutokset euron (konsernin raportointivaluutta) ja muiden tärkeiden valuuttojen kuten Ruotsin kruunun, Norjan kruunun ja Yhdysvaltojen dollarin välillä. Koska konserni toimii useassa maassa, valuuttakurssien vaihtelut voivat vaikuttaa konsernin taloudelliseen tulokseen. Meneillään olevan saneerausohjelman takia konsernin mahdollisuudet suojautua täysin transaktioriskeiltä ovat tällä hetkellä rajalliset, minkä vuoksi konserni on altis mahdollisille valuuttakurssien vaihteluille.
Kausiluonteisuus
Kausivaihtelut ovat luontainen piirre vähittäiskaupalle, ja ne vaikuttavat merkittävästi Lindex-konsernin liikevaihtoon ja kannattavuuteen. Tyypillisesti liikevaihto on alhaisempaa ensimmäisellä vuosineljänneksellä, kun taas toisella ja neljännellä vuosineljänneksellä myynti on vilkkaampaa. Muoti, joka muodostaa noin 80 % konsernin liikevaihdosta, on erityisen altis kausittaisten trendien ja sääolosuhteiden vaihtelulle. Lisäksi Stockmann-divisioonan Hullut Päivät -kampanjan ajoituksella on merkittävä vaikutus liikevaihtoon ja liiketulokseen niillä vuosineljänneksillä, jolloin se järjestetään, sillä kampanja lisää kuluttajien aktiivisuutta.
Toimitusketju ja logistiikka
Vähittäiskaupassa maailmanlaajuiset arvoketjut ovat luontaisesti monimutkaisia ja pitävät sisällään useita vaiheita hankinnasta lopulliseen toimitukseen. Lindex-konserniin kohdistuu riskejä, jotka liittyvät työntekijöiden oikeuksiin, ympäristöstandardeihin ja eettisiin liiketoimintatapoihin. Odottamattomat häiriöt toimitusketjussa, kuten toimitusten viivästyminen tai tuotantokatkokset, voivat lisätä toimintakustannuksia. Koska konserni on riippuvainen maailmanlaajuisesta toimitusverkostosta, odottamattomat logistiikkaongelmat voivat johtaa korkeampiin rahtikustannuksiin ja pidempiin toimitusaikoihin, mikä saattaa vaikuttaa varastosaatavuuteen ja asiakastyytyväisyyteen. Konserni on havainnut markkinasignaaleja protektionismin mahdollisesta lisääntymisestä ja kaupan esteiden mahdollisesta kasvusta, mikä voi aiheuttaa lisähaasteita maailmanlaajuisille toimitusketjuille ja logistiikkatoiminnoille.
Vastuullisuusriskit
Vastuullisuuteen liittyvistä riskeistä on tullut yhä merkittävämpiä Lindex-konsernille, ja erityisesti ilmastonmuutos on tunnistettu taloudelliseksi riskiksi yritykselle. Nämä riskit koskevat konsernin kykyä hallita ympäristövaikutuksia ja sopeutua muuttuvaan sääntelyyn ja odotuksiin, jotka liittyvät vastuullisuustoimiin ja raportointiin.
Tieto- ja kyberturvallisuus
Koska ammattimainen kyberrikollisuus on yhä kehittyneempää, Lindex-konsernin tietojärjestelmiin kohdistuvien kyberhyökkäysten riski on kasvanut. Tällaiset hyökkäykset voivat häiritä liiketoiminnan jatkuvuutta, vaarantaa asiakkaiden ja työntekijöiden tietosuojaa ja vahingoittaa konsernin mainetta. Kyberuhkia vastaan suojautuminen edellyttää jatkuvia investointeja vankkoihin tietoturvatoimiin ja ennakoivaa riskienhallintaan.
Henkilöstön vaihtuvuuteen ja pysyvyyteen liittyvät riskit
Riski avainhenkilöstön menettämisestä on tunnistettu ja sisällytetty kriittiseksi osaksi henkilöstön vaihtuvuusriskiä. Avainhenkilöstön pysyminen organisaatiossa on tärkeää toiminnan jatkuvuuden ylläpitämiseksi ja strategisten aloitteiden toteuttamiseksi menestyksekkäästi.
Yrityssaneerausohjelma
Konsernin saneerausohjelma etenee. Kaikkien tavaratalokiinteistöjen myynti on saatu päätökseen, korollista velkaa on pienennetty, ja jäljellä on enää 73,1 miljoonan euron joukkovelkakirjalaina. Yksi päättyneeseen vuokrasopimukseen liittyvä ratkaisematon vaatimus on edelleen riski, joka on käsiteltävä ennen kuin saneerausprosessi voidaan viedä päätökseen. Tämän vaatimuksen onnistunut ratkaiseminen on olennaisen tärkeää saneerausprosessin loppuun viemiseksi. Käynnissä oleva saneerausohjelma saattaa vaikuttaa lähiajan uudelleenrahoitukseen.
Riskienhallinta lindex-konsernissa
Riskienhallinnan tavoitteena on turvata konsernin tuloskehitys ja varmistaa liiketoiminnan häiriöttömyys toteuttamalla riskienhallintaa kustannustehokkaasti ja systemaattisesti liiketoimintayksiköissä.