Historia

1850–1890-luvut – Stockmann perustetaan

Stockmannin perusti Lyypekistä Suomeen muuttanut Heinrich Georg Franz Stockmann (1825–1906), joka otti nimiinsä Nuutajärven lasitehtaan Helsingin puodin 1.2.1862.

Vuonna 1880 Stockmann avasi Suomessa silloin ennennäkemättömän, ”mannermaisen tavaratalon” Senaatintorin laidalle, nykyiseen Kiseleffin taloon.

Vuonna 1897 Stockmann avasi ensimmäisen sivuliikkeensä Helsingin Kallion kaupunginosaan, joka toimi aina vuoteen 1960 saakka.

1900–1920-luvut – Aleksanterinkadun tavaratalo aukeaa

Vuonna 1902 yhden miehen yrityksestä tuli G.F. Stockmann Aktiebolag, kun Stockmannin ja hänen poikiensa Karlin ja Fransin omistuksessa ollut yrityksen omistuspohja laajentui.

Stockmannin pitkä tausta suomalaisen muotoilun parissa käynnistyi vuonna 1919 sen ostaessa Keravan Puusepäntehtaan, joka toimi vuoteen 1985 asti.

Ikonisessa Helsingin Pohjoisesplanadin, Aleksanterinkadun ja Keskuskadun kulmassa Stockmannin tavaratalo on ollut jo vuodesta 1922 asti. Aluksi kulmaan rakennettiin arkkitehti Sigurd Frosteruksen piirtämänä kaksikerroksinen osa, joka laajentui nelikerroksiseksi tavarataloksi vuonna 1926 presidentti Lauri Kristian Relanderin vihkimänä.

1930–1950-luvut – Lindex perustetaan ja Stockmann ostaa Akateemisen

Vuonna 1930 Stockmann otti suuren askeleen ostaessaan Akateemisen Kirjakaupan. Samana vuonna uusi Stockmannin Helsingin tavaratalo valmistui, jossa ihmisiä ihmetyttivät muun muassa ”rullaportaat”, pyöröovet, komea valopiha sekä soodalähde.

Vuodesta 1942 saakka Stockmannin osakkeita on voinut hankkia pörssilistalta.

Talvi- ja jatkosota koetteli Suomea. Vuoden 1944 helmikuun suurpommituksissa Stockmannin tavarataloon osui kaksi pommia. Sodan loputtua hyvin koulutetun henkilökunnan saaminen oli vaikeaa. Siksi Stockmann perusti oman myyjäkoulun vuonna 1946 sekä lastenseimen henkilökuntansa lapsille, koska Suomessa ei vielä ollut kunnallista päivähoitoa. Seimen toiminta jatkui vuoteen 1977 asti.

Suomen historian ensimmäinen televisiolähetys nähtiin kaapelilähetyksenä Stockmannin tavaratalossa vuonna 1950.

Lindexin historia saa alkunsa, kun vuonna 1954 ruotsalaiset Ingemar Boman ja Bengt Rosell perustivat Fynd-nimisen alusvaatemyymälän Alingsåsiin Ruotsiin. Pian tämän jälkeen yhtiö osti Göteborgista Lindex-nimisen yrityksen, joka antoi nimensä tuleville myymälöille.

Vuonna 1957 Stockmannin ensimmäinen paikallistavaratalo avattiin Tampereelle.

1960–1980-luvut – Lindexin ja Stockmannin toiminta laajenee

Lindexin tuotevalikoima laajeni 1960-luvulla alusvaatteista naistenvaatteisiin ja ensimmäinen Lindex-myymälä avattiin Norjaan. 1970-luvulla Lindex laajensi edelleen toimintaansa Ruotsissa ja Norjassa. Naistenvaatevalikoimaa monipuolistettiin ja lastenvaatteet tuotiin osaksi Lindexin tarjoomaa. Lindexin laajentuminen saavutti huippunsa 1980-luvulla ja lähes kaikki tekstiilituotanto siirrettiin ulkomaille. Lindex teki avauksia uusille markkinoille, kuten Tanskaan, Iso-Britanniaan ja Suomeen, mutta 80-luvun lopussa liiketoiminta keskitettiin kuitenkin maatieteellisesti Ruotsiin, Norjaan ja Suomeen.

Stockmann jatkoi kasvuaan ostaen vähittäiskauppa Seston vuonna 1962, vaatekauppa Seppälän vuonna 1988, sekä yhä nykyään toiminnassa olevan Hobby Hallin vuonna 1985.

Stockmann avasi myös lisää paikallistavarataloja, joista esimerkkejä ovat Pietarsaareen tavaratalo (1967–1982) ja Kouvolan tavaratalo (1976–1982). Vuonna 1981 avattu Tapiolan tavaratalo ja vuonna 1982 avattu Turun tavaratalo ovat molemmat yhä toiminnassa.

Stockmannin tavarataloissa järjestettävistä tapahtumista ja kampanjoista tunnetuimmat ovat Hullut Päivät, joista ensimmäiset järjestettiin vuoden 1986 huhtikuussa.

Vuonna 1986 Stockmann aloitti uranuurtajana nykyaikaisen kanta-asiakasmarkkinoinnin. Uutta oli myös ensimmäisenä Suomessa käyttöön otettu käteiskortti.

1990-luku – Stockmann ja Lindex kansainvälistyvät

Stockmannin toiminta Suomen ulkopuolella käynnistyi 1990-luvun vaihteessa Venäjän myymälän avaamisella. Venäjän ensimmäinen Stockmann-tavaratalo taas avattiin Moskovassa 1998.

Vuonna 1992 Stockmann laajensi myös kotimaista toimintaansa avaamalla tavaratalon Helsingin Itäkeskukseen.

Vuonna 1993 Stockmann laajensi toimintaansa Viroon avaamalla vaate- ja kodinkonemyymälän Tallinnassa sekä vuonna 1996 tavaratalon.

Lindex avasi ensimmäisen tuotantoa koordinoivan toimistonsa Hongkongissa vuonna 1993 ja systemaattinen työ vastuullisen toimitusketjun varmistamiseksi käynnistyi. 1990-luvun lopulla Lindex osti lastenvaatteisiin erikoistuneen Fix-tuotemerkin.

Konsernin nykyinen nimi Stockmann Oyj Abp hyväksyttiin yhtiökokouksessa vuonna 1998.

2000-luku – Stockmann ostaa Lindexin

Lindex laajensi toimintaansa merkittävästi Itä-Eurooppaan 2000-luvulla ja avasi myymälöitä Baltian maissa ja Tšekissä.

Vuonna 2000 Stockmannin omistaman Hobby Hallin verkkokauppa – Hobby Hall Online avattiin, ja se kehittyi nopeasti Suomen johtavaksi kuluttajille tarkoitetuksi sähköiseksi kauppapaikaksi.

Vuonna 2001 Stockmann avasi uuden täysimittaisen tavaratalon Oulun keskustassa.

Vuonna 2003 Stockmann avasi tavaratalon Latviassa Riian keskustassa ja laajensi Tallinnan tavaratalonsa Baltian suurimmaksi tavarataloksi. Lisäksi Stockmann avasi useita tavarataloja Venäjälle, jossa sillä oli suurimmillaan seitsemän tavarataloa.

Vuonna 2005 Stockmann avasi uusimman tavaratalonsa Vantaan Jumbon kauppakeskukseen.

Konsernin historian kannalta merkittävä vuosi on 2007, jolloin Stockmann osti ruotsalaisen Lindexin, joka on yksi Pohjois-Euroopan johtavista muotiketjuista.

Vuonna 2008 Lindex avasi myymälän Venäjälle Pietariin ja vuonna 2009 Moskovaan sekä samana vuonna Slovakiaan.

2010-luku – Muutosten vuodet

Tammikuussa 2011 Lindex avasi nykyään 34 maassa toimivan Lindex.com-verkkokauppansa, ja jatkoi asemansa vahvistamista ja vakiinnuttamista Keski-Euroopassa 2010-luvulla.

Stockmann-konsernin 2010-lukua leimasi uudelleenjärjestelyt sekä valittujen konserniyhtiöiden divestoinnit. Vuonna 2015 Stockmann myi Seppälä-yhtiön sen toimitusjohtaja Eveliina Melentjeffille ja Timo Melentjeffille. Akateeminen Kirjakauppa myytiin Bonnier Books AB -mediayhtiölle. Nykyään Akateemisella Kirjakaupalla on neljä myymälää kotimaan tavaratalojen yhteydessä – mukaan lukien vuonna 1969 avattu Alvar Aallon piirtämän Kirjatalon myymälä.

Vuonna 2016 Stockmann luopui nykyään toiminnassa olevasta Hobby Hallista, joka oli kehittynyt Stockmannin alaisena postimyyntiyrityksestä Suomen johtavaksi kuluttajille tarkoitetuksi sähköiseksi kauppapaikaksi. Hobby Hallin liiketoiminta siirtyi suomalaiselle SGN Groupille.

Stockmannin kaikki Venäjän tavaratalot myytiin vuonna 2016 Reviva Holdings Limited -yhtiölle ja Pietarin Nevsky Centre -kauppakeskus vuonna 2019 PPF Real Estate -yhtiölle ja Stockmannin liiketoiminta päättyi  Venäjällä. Revivalla on kuitenkin lisenssisopimus Stockmannin brändinimen käyttöön Venäjällä vuosiksi 2019–2028.

Vuonna 2017 Stockmann myi ruokaosastonsa Stockmannin Herkun Suomen liiketoiminnan S-ryhmän osuuskaupoille.

2020-luku – Stockmann-konserni tänään

Viimeiset kymmenen vuotta ovat olleet Stockmann-divisioonalle paluuta liiketoiminnan ytimeen. Vuonna 2020 koronapandemia pysäytti niin tuotanto- kuin logistiikkaketjuja maailmanlaajuisesti, esti ihmisten vapaan liikkumisen ja vaikutti siten myös Stockmannin tavarataloliiketoiminnan tuloksentekokykyyn. Samana vuonna Stockmann-divisioona hakeutui yrityssaneeraukseen.

Vuonna 2021 Stockmannin Tallinnan ja Riian tavaratalokiinteistöt myytiin virolaiselle Viru Keemia Gruppille, ja maaliskuussa 2022 Helsingin keskustan kiinteistö myytiin suomalaiselle Kevalle. Stockmannin tavaratalotoiminta jatkuu kuitenkin sen kaikissa nykysijainneissa vuokralaisen roolissa.

Nykyään Stockmann-divisioonalla on verkkokaupan lisäksi yhteensä kuusi tavarataloa Suomessa – Helsingin keskustassa ja Itäkeskuksessa, Tampereella, Espoon Tapiolassa, Turun keskustassa sekä Vantaan Jumbossa. Baltiassa tavaratalot sijaitsevat Viron Tallinnassa ja Latvian Riiassa.

Stockmann tarjoaa monipuolisen, laadukkaan ja huolella kuratoidun valikoiman muodin, kauneuden ja kodin tuotteita ihanan arjen ja juhlan rakentamiseen. Stockmann inspiroi asiakkaitaan tekemään kestäviä ja vastuullisia valintoja.

Lindex on kehittynyt 2000-luvulla yhdeksi Euroopan johtavista muotialan yrityksistä, jolla on yli 430 liikettä 18 maassa. Lisäksi lindex.com-verkkokauppa toimii 34 maassa ja Lindexin tuotteita myydään verkossa maailmanlaajuisesti kolmansien osapuolien alustojen kautta.

Lindexin liikeidea on tarjota inspiroivaa ja hintansa arvoista muotia vastuullisuutta arvostaville ja muotitietoisille naisille. Lindexin kestävyyslupaus tuleville sukupolville pitää sisällään naisten voimaannuttamisen, luonnon kunnioittamisen ja ihmisoikeuksien turvaamisen.

Tutustu lindex- ja stockmann-divisiooniin

Lindex

Lindex on Euroopan johtavia muotiyrityksiä. Lindexillä on noin 430 muotimyymälää 18 maassa sekä verkkokauppa 34 maassa. Lindexin valikoimaan kuuluu naisten ja lasten pukeutumista, alusvaatteita ja kosmetiikkaa.

Stockmann

Stockmann on monikanavainen vähittäiskaupan yritys, joka tarjoaa monipuolisen ja laadukkaan valikoiman muotia, kosmetiikkaa ja kodintuotteita. Stockmannilla on kahdeksan tavarataloa sekä verkkokauppa Suomessa, Virossa ja Latviassa.