Omien merkkien materiaalit ja tuotelinjaukset

materiaalit

Jokaiseen käytettyyn materiaaliin liittyy omat haasteensa. Valitsemme tuotteiden materiaalit tarkoin niiden käyttötarkoitusta ajatellen, sillä materiaalivalinnat vaikuttavat sekä ihmisiin että ympäristöön.  

Tavoitteenamme on vähentää ympäristövaikutuksia, ja suunnittelumme lähtökohtana ovat tuotteet, jotka kestävät mahdollisimman hyvin aikaa ja käyttöä.

puuvilla

Pehmeä ja hengittävä puuvilla on yksi tuotteissamme yleisimmin käytetyistä kuiduista. Puuvillasta tehdyt vaatteet ovat hengittäviä, eivätkä ärsytä ihoa. Puuvilla aiheuttaa harvoin allergisia reaktioita. Puuvilla on kankaana luja ja kestävä, ja sitä on helppo värjätä. Puuvillakuitu on luonnollista, uusiutuvaa ja biohajoavaa, mutta sen viljelyyn kuluu paljon vettä sekä torjunta-aineita ja lannoitteita. Mahdollisuuksien mukaan valitsemme perinteisen puuvillan sijaan joko luomupuuvillaa tai kierrätyspuuvillaa.  

luomupuuvilla

Luomupuuvilla kasvatetaan ilman keinolannoitteita, kemiallisia torjunta-aineita tai geenimuokattuja puuvillansiemeniä. Se on kolmannen osapuolen sertifioima raaka-aine ja pidetään erillään muista raaka-aineista koko prosessin ajan: pellolta tuotteen valmistumiseen asti. Toisin kuin perinteinen viljely, luomuviljely ei köyhdytä maaperää, vaan parantaa sen laatua. 

kierrätyspuuvilla

Kierrätyspuuvilla voi olla joko tekstiilitehtaiden prosesseissa syntyvää sivutuotetta tai valmistettu vanhoista vaatteista. Toistaiseksi kierrätyspuuvilla ei materiaalina kestä kulutusta sellaisenaan, joten sitä käytetään tuotteessa perinteisen puuvillan seassa tai muina sekoitteina. 

viskoosi

Viskoosi on muuntokuitu, joka valmistetaan valkaistusta sulfiittiselluloosasta. Selluloosan raaka-aineena käytetään tavallisesti koivua tai kuusta, mutta myös pyökkiä, eukalyptuspuuta, kaislaa tai bambua.

ecovero-viskoosi

Viskoosi saadaan selluloosasta, jossa raaka-aine hajotetaan kuiduksi kemikaalien avulla. Mallistomme sisältävät pääosin EcoVeroTM-viskoosia, jonka kuidut ovat peräisin vastuullisesti hoidetuista metsistä. EcoVeroTM-viskoosia valmistavilla tehtailla on EU:n virallinen EU-ympäristömerkki. 

oncemore-viskoosi

Södran, Ruotsin suurimman metsänomistajien yhdistyksen kanssa yhteistyössä kehitetty Oncemore-viskoosi on valmistettu 20% tekstiilijätteestä tehdystä kierrätysmassasta ja FSC-sertifioidusta selluloosamassasta. Prosessissa yhdistetään kierrätystekstiilikuitua ja puukuitua, joka tuotetaan vastuullisesti hoidetuista ruotsalaisista metsistä.

kierrätyspolyesteri

Kierrätyspolyesteri valmistetaan käytetystä muovista. Sen tuotannossa hyödynnetään esimerkiksi kierrätyspulloja, teollisuuden leikkuujätteitä, käytettyjä polyesterivaatteita ja meristä kerättyä muoviroskaa. PET tarkoittaa muovityyppiä, polyetyleenitereftalaattia. Polyesterin kemiallinen kierrättäminen ei heikennä tekokuidun laatua, vaan tuotettu materiaali on uudenveroinen. Neitseellinen eli niin sanotusti tavallinen polyesteri valmistetaan maaöljystä, joka on uusiutumaton luonnonvara. Kierrätetyn polyesterin käyttö vähentää rajallisten luonnonvarojemme kulutusta, sillä uutta raaka-ainetta ei tarvita. Kierrätyspolyesterin tuottaminen vaatii tavalliseen polyesteriin verrattuna vähemmän vettä ja kemikaaleja.  

lyocell

Yksi yleisimmistä selluloosamuuntokuiduista on lyocell, kauppanimeltään Tencel®. Lyocell on ympäristöystävällisempi vaihtoehto perinteiselle viskoosille, sillä sen valmistus kuluttaa vähemmän energiaa ja haitallisia kemikaaleja. 99 prosenttia valmistuksessa käytetyistä kemikaaleista voidaan kierrättää uudelleenkäyttöön. Lyocellin raaka-aineena käytetään tavallisesti nopeakasvuista eukalyptusta tai muita selluloosapohjaisia raaka-aineita. Lyocellin kosteustasapainon säätelykyky on kaksi kertaa parempi kuin puuvillan, joten sillä on viilentävä ja lämmittävä vaikutus neuloksena. Neulokselle saadaan voimakkaat ja kirkkaat värit, jotka pysyvät hyvänä pesusta pesuun. Neuloksessa on himmeä kiilto ja se tuntuu pehmeältä, silkkimäiseltä ja laskeutuu kauniisti. 

villa

Villa on pehmeä luonnonkuitu, joka kestää käyttöä pitkään hyvänä, kun sitä huolletaan oikein. Villa säätelee lämpötilaa ja sopii käytettäväksi niin viileässä kuin lämpimässäkin. Villa imee kosteuden itseensä siirtäen sen pois iholta. Villa maatuu luonnollisesti muutamassa vuodessa, toisin kuin synteettiset materiaalit. Villan lanoliini tekee materiaalista luonnostaan likaa, vettä ja hajuja hylkivän. 

VASTUULLINEN VILLA

Responsible Wool Standard -sertifikaatti takaa, että eläimiä on kohdeltu hyvin ja ne on ruokittu vastuullisesti. Tuotantoprosessi on kokonaisuudessaan vastuullinen. 

kierrätetty villa

Kierrätetty villa on luonnonkuitu, johon raaka-ainetta saadaan esimerkiksi teollisuuden ylijäämästä (lanka- ja neulejätteestä) ja käytetyistä villavaatteista. Kierrätysvilla ei kestä materiaalina sellaisenaan, joten sitä käytetään osana perinteisen villan seassa tai muina sekoitteina. 

merinovilla

Merinovillaa saadaan merinolampaista, joita kasvatetaan erityisesti Uudessa-Seelannissa ja Australiassa. Lampaista saatavan villan kuidut ovat selkeästi pidempiä ja ohuempia kuin normaalissa villassa. Merinovilla on kevyt, lämmin, tehokkaasti kosteutta siirtävä. Kaikki omissa merkeissämme käyttämämme merinovilla on mulesing-vapaata. 

kashmirvilla

Kashmirvilla on korkealla Aasian vuoristoissa elävästä kashmirvuohesta saatavaa hienolaatuista villaa. Kashmirvilla on hienompaa, pehmeämpää ja lämpimämpää kuin muut villat. Se on ihoa hyväilevää, kevyttä, hengittävää ja haurasta. Kashmirvilla on tuuletuksessa puhdistuvaa, eikä sitä tarvitse pestä kuin harvoin. 

alpakka

Alpakka on pehmeä, lampaanvillaa lämpimämpi, kevyempi ja lujempi materiaali. Alpakan villasta puuttuu lanoliini eli lampaanvillarasva ja lampaanvillalle ominainen karheus, ja siksi alpakka sopii monille villa-allergikoille. Alpakkakuitua saadaan alpakasta, joka on laamansukuinen eteläamerikkalainen kamelieläin. Alpakkatuotteita hoidetaan samoin kuin hienointa villaa. 

vastuullinen mohair

Responsible Mohair Standard -sertifikaatti (RMS) varmistaa, että mohairvilla tulee vastuullisilta viljelijöitä, jotka huomioivat lampaiden, työntekijöiden ja maaperän hyvinvoinnin. 

silkki

Silkki on silkkiperhosen toukan koteloista eli kokongeista kelattua kuitua ja siitä valmistettavaa kangasta. Silkkiä arvostetaan vaatekankaana sen hyvien ominaisuuksien, kuten kiillon, pehmeyden ja lujuuden vuoksi. Silkkikuitu on joustavaa ja lujaa. Koska silkillä on hyvä lämmöneristämiskyky, se tarjoaa lämpöä mutta tuntuu silti viileältä. Iholla silkki tuntuu miellyttävältä, sillä sen koostumus ja kosteuspitoisuus muistuttavat ihoa. Silkki on lujuudestaan huolimatta kevyttä. Silkki neutralisoi hajuja, hylkii likaa ja on paloturvallista. Silkki puhdistuu usein pelkällä tuuletuksella. 

pellava

Pellava on kasvi, jonka varsista valmistetaan erittäin kestävää tekstiilikuitua. Pellavatekstiileillä on ainutlaatuinen antibakteerinen ominaisuus. Pellavan ominaisuuksiin kuuluu hengittävyys, kaunis kiilto ja lujuus, mutta heikko taivutuksenkesto ja rypistyvyys.

kierrätyspellava

Tämä tuote on valmistettu ylijäämätekstiilijätteestä, joka on kehrätty uusiksi langoiksi ja kankaaksi.

vastuullinen untuva

Omissa merkeissä käytetty untuvamateriaali on vastuullisesti tuotettua. Responsible Down Standard -sertifikaatti takaa, että eläimiä on kohdeltu hyvin. Eläimet on ruokittu vastuullisesti, ja elävistä eläimistä ei ole otettu untuvaa tai höyheniä. Vastuullinen tuotanto kulkee läpi koko tuotantoketjun. 

lwg = leather working group

LWG on maailmanlaajuinen voittoa tavoittelematon eri sidosryhmien muodostama yhteisö. LWG on sitoutunut rakentamaan kestävää tulevaisuutta ja edistämään sosiaalista- ja ympäristömuutosta vastuullisesti tuotetun nahan avulla. LWG takaa tuotesertifikaatin sertifioiduille ja auditoiduille nahkatuotteille, joiden valmistuksessa vastuullinen toimintamalli on todistettavasti täyttynyt. LWG-nahkaa käytetään omien merkkien asusteissa.

kasviparkittu tai osin kasviparkittu nahka

Tanniinit eli kasvien uutteet muuttavat eläimen raakavuodan kestäväksi materiaaliksi, jota kutsutaan kasviparkituksi nahaksi. Luonnonmateriaalit saadaan erilaisista puulajeista ja kasveista. Niitä on puiden kuorissa, puiden kuorissa, lehdissä, hedelmissä sekä juurissa. Värit ovat luonnollisia, ja niissä voi olla värivaihteluja. Nahka ja siitä tehdyt tuotteet ikääntyvät kauniisti ja kestävät pitkään.  

kierrätysmuovi

Muovi on arvokas ja hyödyllinen raaka-aine, jota voi käyttää uudestaan. Muovien kierrätysprosessissa muovit ensin kerätään ja käsitellään sopivaan muotoon, minkä jälkeen muovi uusiokäytetään tuotteen materiaalina tai käytetään hyödyksi energiana. Omien merkkien aurinkolasit on tehty kierrätysmuovista.

tuotelinjauksiamme

Stockmann-konsernin liiketoimintayksiköt laativat tarpeen mukaan tuotevalikoimia sekä ostotoimintaa koskevia linjauksia. Alle on koottuna esimerkkejä tuotelinjauksistamme. 

denim-käsittelyt

Stockmann-tavarataloissa ja Lindexissä myytävien omien merkkien denim-vaatteiden valmistuksessa ei käytetä hiekkapuhallusmenetelmää, joka on lailla kielletty EU-alueella ja muun muassa Turkissa. Farkkujen haalistusten tekeminen hiekkapuhallusmenetelmällä voi olla työntekijöiden terveydelle vaarallista, jos se tehdään ilman asianmukaisia suojavälineitä ja koulutusta. Riskin välttämiseksi emme tilaa tuotteita tehtaista, joissa on hiekkapuhallukseen käytettäviä varusteita.  

eläinten oikeudet

Toimimme eläinten oikeuksia kunnioittaen, ja edellytämme samaa tavarantoimittajiltamme.  

angoravilla

Villa tulee kerätä kaneilta eläinten oikeuksia kunnioittaen siten, että toimenpide ei aiheuta niille kipua. Stockmann-tavaratalojen omien muotimerkkien valikoimiin otetaan angoratuotteita vain toimittajilta, jotka voivat todistaa angoravillan tarkan alkuperän ja eläinten hyvän kohtelun. Lindexin valikoimassa angoravillasta on toistaiseksi luovuttu.  

nahka ja turkis

Valikoimassamme olevien nahkatuotteiden tulee olla valmistettu elintarviketeollisuuden sivutuotteina. Emme myy turkiseläinten nahasta valmistettuja turkkeja. Stockmannin omien merkkien tuotteissa ei ole vuoden 2021 jälkeen käytetty turkissomisteita. Turkissomisteisia tuotteita on rajoitetusti osana ulkopuolisten merkkien muodinvalikoimaamme ja näissä tuotteissa on EU-asetuksen mukainen merkintä: ”sisältää muuta kuin tekstiiliä olevia eläinperäisiä osia”. Lindexin valikoimissa ei ole turkistuotteita.   

höyhenet ja untuva

Tuotteissa käytettävien höyhenien tulee olla sivutuotetta siipikarjatuotannosta. Emme hyväksy höyhenien nyppimistä elävistä linnuista.

vastuullisuusraportti

Konsernin vastuullisuusraportissa kerrotaan monipuolisesta työstämme vastuullisuusasioissa.