Newsroom
Stockmann esittää naistenpäivää kansalliseksi liputuspäiväksi
Stockmann, lehdistötiedote 6.3.2025
Suomessa naistenpäivä ei ole virallinen liputuspäivä tai pyhäpäivä, toisin kuin lähes 30 muussa maailman maassa. Stockmannille naisten oikeudet ovat tärkeä osa historiaa ja etenkin tulevaisuutta. Tästä syystä Stockmann on 6.3.2025 toimittanut sisäministeriölle esityksen siitä, että naistenpäivästä tehtäisiin virallinen liputuspäivä myös meillä.
SDG Gender Indexin* (2024) mukaan naisten oikeuksien positiivinen kehitys on joko pysähtynyt tai heikkenee miljardilla naisella ja tytöllä maailmanlaajuisesti. Stockmann nostaa Suomen lipun salkoon kansainvälisenä naistenpäivänä 8. maaliskuuta ja kannustaa myös muita liputtamaan naisten oikeuksien puolesta.
“Tasa-arvo ei toteudu itsestään, päinvastoin; naisten oikeudet kulkevat osin väärään suuntaan. Tasa-arvon ja yhtäläisten oikeuksien puolesta on pidettävä ääntä. Siksi kannustamme myös muita yrityksiä, taloyhtiöitä, valtiollisia toimijoita ja yksityishenkilöitä nostamaan lipun salkoon naistenpäivän kunniaksi”, sanoo Stockmannin markkinoinnista, viestinnästä ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Tia Rantanen.
Suomessa on vuodessa seitsemän virallista liputuspäivää ja lisäksi 15 vakiintunutta liputuspäivää. Naistenpäivä ei kuulu näiden joukkoon. Kansainvälistä naistenpäivää juhlitaan 8.3., ja päivän merkitys vaihtelee maakohtaisesti. Stockmann on 6.3.2025 toimittanut sisäministeriölle esityksen siitä, että naistenpäivästä tehtäisiin virallinen liputuspäivä Suomessa.
"Stockmannilla on pitkät perinteet tasa-arvon luomisessa ja vaalimisessa. Naisten oikeuksien heikkenevä suunta on jotain, mitä emme voi seurata hiljaa. Naistenpäivässä on kyse tasa-arvosta kaikkien sukupuolten kesken. Se on asia, jonka puolesta haluamme liputtaa nyt ja jatkossa”, Rantanen kertoo.
Naisten oikeudet, osa tavaratalon historiaa - ja tulevaisuutta
Jo 1940-luvulla Stockmann perusti oman myyjäkoulun ja mahdollisti siten osaltaan naisten siirtymistä työelämään. Koska Suomessa ei vielä sodan jälkeen ollut kunnallista päivähoitoa, Stockmann perusti henkilökuntansa lapsille lastenseimenä tunnetun päiväkodin Munkkiniemeen. Lastenseimen toiminta jatkui aina vuoteen 1977 asti.
“Yritysten on kannettava vastuunsa siinä, että mahdollistamme urakehityksen sekä työn ja kotielämän yhdistämisen kaikille sukupuolille. Voimme Stockmannilla olla ylpeitä siitä, että seiniemme sisällä syntyy ainutlaatuisia uratarinoita esimerkiksi työkierron ansiosta”, Rantanen sanoo.
Stockmannin kaupallinen johto koostuu 100-prosenttisesti naisista, tavaratalojohtajista 67 % on naisia ja kaikista työntekijöistä 80 %.
Myös asiakkailleen Stockmann on historiallisesti edustanut itsenäisyyttä ja vapautta. Aikana, jolloin naiset eivät voineet mennä esimerkiksi ravintolaan ilman miespuolista saattajaa, olivat he tervetulleita Stockmannille ostoksille tai nauttimaan tavaratalon kahvila- ja ravintolapalveluista. Tänä päivänä Stockmannin kanta-asiakkaista naisia on 73 %.
Stockmann on aiemminkin puhunut naisten aseman puolesta. Vuonna 2018 Stockmann vaihtoi nimensä Stockwomanniksi aina tavaratalojen kyltityksistä kuittirulliin muistuttaakseen tasa-arvon merkityksestä yhteiskunnassamme ja juhlistaakseen naiseutta.
Lähde: SDG gender index 2024
Lisätiedot:
Konserniviestintä, MediaDesk, puh. 050 389 0011, info@stockmann.com
Tia Rantanen, Chief Brand, Customer and Sustainability Officer, Stockmann,
puh. 040 802 0878
Stockmann on vuonna 1862 perustettu hyvän elämän markkinapaikka. Sen tavaratalot tunnetaan korkealuokkaisesta muodin, kauneuden ja kodin brändivalikoimastaan. Baltiassa Stockmannin valikoimiin kuuluvat myös laadukkaat ruokatuotteet ja juomat. Stockmannilla on kahdeksan tavarataloa Suomessa ja Baltiassa sekä verkkokauppa stockmann.com. Stockmann on osa Nasdaq Helsingissä listattua Lindex Group Oyj:tä, jonka liikevaihto oli 940 miljoonaa euroa vuonna 2024. www.lindex-group.com.